fbpx

Szarvas és környéke top10 nevezetességek, látnivalók, programok

Top10 nevezetesség, látnivaló, program

1. Újváros – Hi-tech épület és Újváros Bisztró
2. Millenniumi Emlékmű
3. Sétahajózás
4. Óváros – Bolza-kastély
5. Mocsárciprusok
6. Szarvasi Vízi Színház
7. Körösvölgyi Állatpark – Körös-Maros Nemzeti Park
8. Szarvasi Arborétum
9. Mini Magyarország Makettpark
10. Történelmi Magyarország közepe

A Szarvasra látogatóknak érdemes a szarvasi 44-es főút Holt-Körös hídjának környékén leparkolniuk, mert innen Szarvas top10 nevezetességének több mint felét sétálva könnyedén elérik. Az Újváros Bisztró épülete után az Arborétum út Virágos út kereszteződésében ingyenes parkolási lehetőség van személyautóknak és buszoknak is.

Innen sétálva első állomásként az újvárosi rész első hi-tech épületéhez érve érdemes betérni a vidék legjobb kávéjával és ételkülönlegességeivel kecsegtető Újváros Bisztróba, ahol Várvizi Péter kreatív séf és Piltz Zoltán vezető séf ételkülönlegességeiből válogathat az ide látogató. E különleges gasztro élmény közben az étteremből és az étterem teraszáról is tökéletes látvány tárul a Millenniumi elmékműre és a Holt-Körös túlpartján álló óvárosi rész Bolza kastélyára. A GastroGuide által a vidék top10 legjobb étterme közé besorolt Újváros Bisztró háromféle csúcskávé különlegessége közül valamelyik megkóstolása után egy a bisztró elől induló sétahajókázás lehet a következő állomás. A hajóról a Holt-Körös legszebb szakaszát lehet megcsodálni a mocsárciprusokkal, a vízi színházzal, a szarvasi fahíddal és a természet gyönyörű alkotásaival. Aki jobban szereti a sétát, a körös híd alatt áthaladva is csodálatos részhez érkezik. A messze környékről a vízben álló mocsárciprusok a gyönyörű törzsükkel vonzzák magukhoz a fotósokat, a fiatal párokat, a sétálókat. Innen a fahídhoz érve újabb gyönyörű fotókat lehet készíteni a Szarvasi Vízi Színházzal a háttérben. Ez a teltházas előadásokkal üzemelő szabadtéri játszóhely egy kellemes esti programmal kecsegtet mindenkit. Ezután érdemes újból autóba ülni és betérni a Kárpát-Medence állatvilágát bemutató Körösvölgyi Vadasparkba, ami kevesebb mint 2 km-re található, bár a túrázók 20 perc alatt sétálva is elérik az Anna-ligeten átsétálva. Kötelező állomás Szarvason járva az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum és a mellette levő interaktív Mini Magyarország makettpark is Magyarország legszebb történelmi jelentőségű épületeinek kicsinyített másaival. Erre a kettőre érdemes több időt is szánni, ami lehet egy egész délutános, de akár egy egész napos program is. Újból autóba ülve érdemes eljutni és legalább egy fotót készíteni a történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepét jelző szélmalom emlékműhöz.

1. Újváros – Hi-tech épület és Újváros Bisztró

Szarvas újvárosi része a város első hi-tech épületével indult el. A Gree légkondicionálók vezérképviseletének és az Újváros Bisztrónak ad helyet az egyedi modern épület. Az óvárossal szemben a Holt-Körös túlpartján épült épület a technológia és a belsőépítészet csúcsa. Az épületben öntanuló, önszabályzó rendszerek gondoskodnak a világításról, az árnyékolásról, a hűtésről, a fűtésről, a frisslevegő betáplálásról, arcfelismerő rendszer gondoskodik a biztonságról, és hi-tech audió és videó technika teszi lehetővé a kellemes időtöltést, munkavégzést, kikapcsolódást. Több mint 70 híres belsőépítész cég termékei teszik igazán különlegessé az épület belső terét.

Újváros – Hi-tech épület
5540 Szarvas, Arborétum utca 2.
Több információ az épületről

Újváros – Hi-tech épület

fotó: Bessenyei Ferenc

Az épületben kapott helyett az Újváros Bisztró, melyet fél évvel a nyitása után már a 10 legjobb vidéki étterem között emleget a szakma. A bisztró híresen precíz jelzővel emlegetett kreatív séfje Várvizi Péter és vezető séfje pedig Piltz Zoltán. A régió legkülönlegesebb ételeivel és a hozzájuk egyedileg párosított borokkal, valamint a világ különböző részeiből a legjobb pörkölőktől érkező speciality kávéval és sok más különlegességgel várják az ide látogatókat. A bisztró szemet gyönyörködtető belsőépítészetének egyik legfőbb eleme a mozaik márvány padló a 24 karátos arany betétekkel, de a legtőbb szelfi fotó a bisztró Bentley ülőgarnitúrájában készül.

Újváros Bisztró
5540 Szarvas, Arborétum utca 2.
+36 20 440 4444
foglalas@ujvaros-bisztro.hu
Asztalfoglalás itt
www.ujvaros-bisztro.hu
@ujvarosbisztro

Újváros Bisztró

fotó: Bessenyei Ferenc

2. Millenniumi Emlékmű

Szarvason a Holt-Körösben az Újváros Bisztró előtt látható a 15 méter magas Millenniumi Emlékmű, mely a magyar királyi koronát ábrázolja ahogy Mihály és Gábriel arkangyalok lehozzák az égből. Az emlékművet az államalapítás 1000. évfordulójára avatták fel 2000-ben.

Millenniumi emlékmű
Újváros Bisztró előtt a Körös vizében
5540 Szarvas, Arborétum u 2.

Millenniumi emlékmű Szarvas

fotó: Bessenyei Ferenc

3. Sétahajózás

A 18 méter hosszú Boglár sétahajót 1935-ben építették és kezdetben a Balatonon használták. 2017-óta hajózik Szarvason a Holt-Körös vizén a hajó. Felszállás az Újváros Bisztró előtt levő Szent Korona Kikötőnél lehetséges. A körülbelül egy órás út során Szarvas vízparti nevezetességeit és a Holt-Körös élővilágát lehet megismerni.

Sétahajózás – Boglár Sétahajó
Szent Korona Kikötő
Újváros Bisztró előtt a Körös-partján
5540 Szarvas, Arborétum u 2.
+36 70 4428939
+36 20 9394604
www.koroshajo.hu
boglarsetahajo@gmail.com

Sétahajózás – Boglár Sétahajó

fotó: Bessenyei Ferenc

4. Óváros – Bolza-kastély

Szarvason a XIX. századra alakult ki az óvárosi rész a jelentősebb városképet meghatározó épületeivel. Az olasz gyökerekkel rendelkező Bolza család nevéhez kapcsolható az óváros egyik legnevesebb épülete, a Holt-Körös partján levő Bolza-kastély. Valójában a 44-es út szarvasi hídjának mindkét oldalán volt egy-egy kastély, de sajnos az egyik elbontásra került és a főiskola nem túl impozáns épülete épült a helyére. Bolza Péter házassága révén lett szarvasi földbirtokos. Fia, Bolza József építette a kastélyt. A klasszicista stílusban épült épület Körös felőli oldalán látható a Romulust és Remust szoptató farkas szobor ami a család olasz származására utal.

Bolza-kastély Szarvas

fotó: Bessenyei Ferenc

5. Mocsárciprusok

A szarvasi mocsárciprusok telepítése a Bolza családhoz köthető. A város egyik leggyönyörűbb látványát az Erzsébet-liget partján a fahíd és a 44-es út hídja közötti szakaszon a vízben álló példányai nyújtják. Felejthetetlen élményt ad egy – a Körösvölgyi Állatparkban – bérelt kenuval a fahíd alatt átevezve becsorogni a fák törzsei közé. Amennyiben további szemet gyönyörködtető látványra vágyna a látogató, megéri a 44-es út túloldalán lévő Újváros Bisztró teraszára is kiülni, ahol kivilágított mocsárciprus fák közvetlen közelében fogyaszthat el egy romantikus vacsorát az, aki igazi gasztro élményre vágyik egy gyönyörű környezetben. Lehetőség van private dining estét is foglalni a bisztróban, mely során egy külön asztalt is kaphatunk a kivilágított fák lombjai alatt. Ha szerencsénk van és az étterem tulajdonosát is elcsípjük, akkor Szarvas első hi-tech épületének erkélyére is feljuthatunk, ahol a mocsárciprusfák lombjai közé kerülünk. Az Újváros Bisztró erkélyéről és teraszáról a Bolza kastély kertjében levő legszebb példányok is jól láthatók.

Mocsárciprusok

fotó: Bessenyei Ferenc

6. Szarvasi Vízi Színház

A Holt-Köröst átívelő szarvasi fahíd szomszédságában található a Szarvasi Vízi Színház. A körös-parti színház előszeretettel használja ki az épületet körül ölelő természet adottságait az előadások során. Ne lepődjön meg a látogató, ha egy hajó hozza meg a vízen a főszereplőt, de akkor sem, ha egy hőlégballon száll le a szomszédos tisztásra. A színház legnagyobb sikerű darabja a Monte Cristó grófja immáron több mint egy évtizede mindig teltházas előadás.

Szarvasi Vízi Színház
5540 Szarvas, Petőfi Sándor u. 7-9.
+36 20 3616126
www.viziszinhaz.hu
jegyiroda@viziszinhaz.hu

Szarvasi Vízi Színház

fotó: Bessenyei Ferenc

7. Körösvölgyi Állatpark – Körös-Maros Nemzeti Park

Az Anna-ligetben található a Körösvölgyi Állatpark, mely a Kárpát-medence élővilágát mutatja be. A szarvasi vadasparkban két kilométeres sétány mentén több mint 50 állatfaj tekinthető meg, a 7000 literes akváriumban pedig a hazai vizek lakói úszkálnak. Tökéletes program és kikapcsolódás lehet családosok részére is, a gyerekek kedvence az állatsimogató. Az interaktív kiállítást is érdemes itt végig nézni.

Körösvölgyi Állatpark – Körös-Maros Nemzeti Park
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
+36 30 4751789
www.kmnp.hu/hu/korosvolgyi-allatpark
korosvolgy@kmnp.hu

Körösvölgyi Állatpark

fotó: Urbancsok Éva (kmpn.hu)

8. Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum a „Pepi-kert” a Bolza-család nevéhez köthető. Szinte a világ minden részéről találhatunk különleges fákat és cserjéket a gyönyörű és különleges parkban. Minden naposak a különleges fotózások a szemet gyönyörködtető növények között. Sétahajókázási lehetőséggel, egésznapos kikapcsolódási lehetőséggel, és számos egyéb programmal várja a látogatókat Szarvas országosan ismert látványossága.

Szarvasi Arborétum
5540 Szarvas, I. kk. 9.
+36 66 312344
www.pepikert.hu
pepikert@pepikert.hu

Szarvasi Arborétum

fotó: pepikert.hu

9. Mini Magyarország Makettpark

A szarvasi Mini Magyarország Makettpark egy interaktív látványosság az Arborétum közvetlen szomszédságában. A magyarság jelentős építészeti remek műveinek kicsinyített másai mellett vonat és hajó makettekkel kápráztatja el a látogatókat.

Mini Magyarország Makettpark
5540 Szarvas, I. külkerület 9.
+36 66 312344
www.minimagyarorszag.hu
info@minimagyarorszag.hu

Mini Magyarország Makettpark Szarvas

fotó: Valló Zoltán

10. Történelmi Magyarország közepe

A Nagy-Magyarország geometriai középpontját jelöli a malom emlékmű a Holt-Körös partján a Szarvasi Arborétummal szemben. A történelmi Magyarország földrajzi közepét Mihályfi József szarvasi tanár határozta meg az 1800-as években. Az emlékmű az ország trianoni békeszerződés előtti területének állít emléket, melyet történelmi emlékhelynek nyilvánítottak.

Történelmi Magyarország közepe
5540 Szarvas, Malom u. 7.

Történelmi Magyarország közepe Szarvas

fotó: Bessenyei Ferenc