fbpx

Szarvasi látnivalók, nevezetességek, programok – óváros és újváros

Szarvason a Körös folyó két partjáról tekint egymásra az óváros és az újváros egy-egy épülete. Az óváros Bolza-kastély épülete a Holt-Körös bal partján fekszik és a grófi Bolza család nevéhez fűződik. A kastélyt Bolza József építette fel 1810 körül klasszicista stílusban. A kastély kertje természetvédelmi terület, négy földrészről származó fákkal és cserjékkel. Az épület tekintélyes lépcsőjén Romulus és Remus szobra látható, mely a Bolza család olasz eredetére utal.

A Körös túlpartján a védett mocsárciprusok által övezett gyönyörű telken építette fel Szin Csaba az újváros első hi-tech épületét 2019 és 2022 között. A modern üveg épület szépen belesimul a természetbe, felületein a környező fák tükröződnek vissza. Az épület megalkotójának meglátása az volt, hogy minden jól fejlődő városnak van egy ó és és újvárosi része melyet nem ritkán egy folyó választ el egymástól, és lakhelyét ebbe a világtendenciába szerette volna becsatlakoztatni a város első modern újvárosi épületének felépítésével.

Újváros Bisztró

 

A Gree légkondicionálók magyarországi vezérképviselete és az Újváros Bisztró kapott helyet az országosan is egyedi épületben. A hi-tech épületben levő étterem belsőépítészetében a Bolza-családnak tiszteleg a mozaik történelmi fővárosában, Ravennában, Olaszországban székelő olasz Sitches kerámiagyártó cég egyedileg ide tervezett márvány padlójával és a 24 karátos arany betétjeivel. A mozaikpadló Olaszország XII. XIII. századi kastélyainak, templomainak díszeit eleveníti meg. A szarvasi Újváros Bisztrót a nyitás után 5 hónappal besorolták a 10 legjobb vidéki étterem közé.

 

Ujvaros bisztro

 

Cím: 5540 Szarvas, Arborétum utca 2.

Telefon: +36 20 440 4444

Asztalfoglalás: itt

Közösség: Instagram | Facebook