Egy álomból valóság: így született meg az Újváros Bisztró

Honnan jöttünk, hová tartunk – az Újváros Bisztró története

Amikor megnyitottuk az Újváros Bisztrót Szarvason, nem volt előttünk előre megtervezett út. A gasztronómia szeretete vezérelt bennünket, és az a vágy, hogy valami újat adjunk a városnak és a régiónak. Egy helyet, ahol a mediterrán életérzés találkozik a hazai ízekkel, ahol a Körös-part nyugalma és a modern épület kényelme különleges hangulatot teremt. Az elmúlt években sok kihívással és fordulattal találkoztunk, de minden pillanat a tanulási folyamat része volt. A történetünk nemcsak rólunk szól, hanem mindazokról, akik asztalhoz ülnek nálunk – mert a bisztró lényege mindig az élmény, amit közösen teremtünk.

A kezdetek – így lett a hobbiból hivatás

Az Újváros Bisztró története egy közös szenvedélyből indult: mindig is a gasztronómia volt a hobbink. Amikor a szarvasi irodaházunk építésébe kezdtünk, már az első pillanattól egyértelmű volt számunkra, hogy az épület lokációja különleges lehetőséget rejt. Korábban is működött itt egy étterem, amit sok helyi és turista kedvelt. Nem szerettük volna, ha ezzel a város elveszít egy fontos találkozási pontot – inkább szerettük volna új tartalommal megtölteni.

Kezdetben kávézóban gondolkodtunk. Úgy képzeltük, hogy specialty kávéval, süteményekkel, reggelikkel várjuk majd a vendégeket. Ahogy azonban közeledett a nyitás, rájöttünk: mi magunk is rajongunk a jó borokért, koktélokért, ételekért, és ezt a világot szeretnénk megmutatni másoknak is. Így formálódott át az ötlet bisztróvá, majd az idők során étteremmé, amit ma inkább innovatív kortárs magyar konyhaként definiálunk – hazai ízekkel, mediterrán élményekkel és ázsiai inspirációkkal.

És hogy miért Szarvas? Szarvas mindig is az otthonunk volt: itt születtünk, itt élünk, itt indult a cégünk is. Nem volt kérdés, hogy ide hozzuk létre az álmunkat. Szeretjük a város nyugalmát, a Körös-part különleges hangulatát, és szerettük volna ezt másoknak is átadni – legyenek akár helyiek, akár az ország más részéből érkező vendégek.

Ismerjétek meg Szarvas varázsát egy gasztronómiai élményen keresztül – várunk benneteket az Újváros Bisztróban. Asztalfoglalás itt

Inspirációk és első víziók

A lokáció már az első pillanatban elvarázsolt bennünket. Úgy éreztük, mintha túlmutatna a dél-alföldi hangulaton: inkább egy mediterrán vízpartot idézett, ahová az ember feltöltődni utazik, és ahonnan élményekkel tér haza. Úgy gondoltuk, egy ilyen helyért érdemes útra kelni – és valóban, vendégeink között ma már sokan vannak, akik Budapestről vagy más nagyvárosokból érkeznek hozzánk.
Az első víziónk kávézó-borbár-koktélbár volt, bárfalatokkal és sharing koncepcióval. Hamar kiderült azonban, hogy nem ez az utunk. Nem lehetünk egyszerre minden. A belső indíttatás és a vendégek visszajelzései is abba az irányba tereltek bennünket, hogy a tányérokra kerülő ételekben kell megtalálnunk önmagunkat.

Az út – kihívások, amelyek megerősítettek

Az indulás nem volt egyszerű. A megnyitás előtt alig két hónappal a velünk dolgozó vendéglátós csapat visszalépett, így szinte a nulláról kellett felépíteni mindent. Akkoriban két felszolgálónk és egy baristánk volt – sem több, sem kevesebb. Tapasztalat nélkül, de hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába.

Az alapanyagok beszerzése is sokszor nehézséget jelentett. A dél-alföldi régióban kevés a minőségi beszállító, sokan nem jönnek el idáig, vagy csak nagyon magas áron. Számunkra azonban a minőség mindig elsődleges volt. Ezért ma is rengeteget szervezünk: amit csak lehet, helyben szerzünk be, de vannak hozzávalók, amelyekért Budapestre kell mennünk.

Közben azt is megtanultuk: a dolgok sokszor nem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük. Tapasztalat nélkül csak a saját igényeinkből tudtunk kiindulni, de a vendégek visszajelzései megmutatták, mire van valóban igény. Ez az egyensúlykeresés a mai napig meghatározza a működésünket.

Mérföldkövek és sikerek

2022 májusában nyitottunk, és azóta rengeteg mérföldkövet értünk el. 2023-ban először kerültünk be a Dining Guide étteremkalauzba, ahol azóta is szerepelünk. Szerepeltünk a Fine Restaurants katalógusban, 2024-ben pedig Michelin Guide Bib Gourmand minősítést kaptunk. 2025-ben a város vezetése a Szarvas Város Turizmusáért díjjal ismert el bennünket, a település 303. évfordulóján.

Ezek az elismerések fontosak, de számunkra legalább ilyen értékesek a vendégeink történetei. A nyitás utáni első héten nálunk történt egy lánykérés – megható élmény volt látni, hogy valaki az éttermünket választja egy ilyen pillanathoz. Több esküvőnek is otthont adhattunk, és vannak törzsvendégeink, akik minden nyitvatartási napon eljönnek hozzánk. Ők azt mondják, olyan érzés nálunk lenni, mintha egy másik világba csöppennének – ez a legnagyobb elismerés számunkra.

A név – miért Újváros?

Az „Újváros” név egy egyszerű, de találó gondolatból született. Minden fejlődő városnak van egy ó- és egy újvárosa, amelyeket gyakran egy folyó választ el egymástól. Szarvason is így van: az irodaház és az étterem a Körös túlpartján épült, szemben a történelmi Bolza-kastéllyal. Mi az új rész modern épületében kezdtünk el valami teljesen újat – így lettünk az „Újváros”.

A név számunkra azt jelenti: valami új jön létre, ami összeköti a múltat és a jelent. Időközben rájöttünk, hogy a névválasztás talán nem volt tökéletes, de mára már ez nem is számít. A lényeg az, amit mögé tettünk, a teljesítmény, amit letettünk az asztalra.

Küldetésünk Szarvason és azon túl

Több koncepcióváltás után most úgy érezzük, megtaláltuk a helyünket. Szeretnénk minél több vendégnek élményt adni – nem csupán ételeket, hanem egy komplex gasztronómiai kalandot. Számunkra az élmény nemcsak az ízekről szól, hanem a környezet varázsáról, a személyes történetekről, és arról, hogy mindenki élményben gazdagabban távozzon, mint ahogyan érkezett.

Missziónk egyszerű és tiszta: Szeretnénk Szarvasnak és a régiónak megmutatni a világot a mi szemünkön keresztül, és a világnak büszkén bemutatni Szarvast.

Hiszünk benne, hogy a Körös-part nyugalma, a modern épület kényelme és a konyhánkban születő ízek egy olyan csomagot adnak, amely miatt érdemes útra kelni – akár messzebbről is. És amíg vendégeink mosollyal az arcukon, új élményekkel térnek haza, tudjuk, hogy jó úton járunk.

Cím: 5540 Szarvas, Arborétum utca 2.

Telefon: +36 20 440 4444

Kínálatunk: itt

Asztalfoglalás: itt

Közösség: Instagram | Facebook

Michelin-tányér díj
Asztalfoglalás